Gå tillbaka till webbplatsen

Snöflingemetoden!

Vid ett tillfälle då jag plaskade runt på nätet, säkert för att komma undan något arbete som jag egentligen borde göra, snubblade jag över en text som beskrev en skrivmetod vid namn snöflingemetoden. Den titeln gav mig en bild av ett skrivbord vid ett fönster där snön sakta föll utanför och boken närmast skrev sig själv. I själva verket var metoden något helt annat och dessutom användbar på ett för mig helt nytt sätt. Istället för att syfta till stilla fallande snö, har metoden fått sitt namn av en klippt snöflinga i papper. Ni vet, sådana man gjorde någongång i grundkskolan och satta upp på klassrumsfönstret så att det sparsamma vinterljuset hade ännu mindre chans att ta sig innan för rutan.

Snöflingemetoden går ut på att man jobbar med samma material hela tiden - precis som när man klipper en snöflinga. Det finns mycket att läsa om den men i korthet ser den ut så här:

1. Sammanfatta din manusidé i en enda mening. Använd en timme för att göra detta och gör meningen så precis som möjligt. Tänk att det är en mening som ska sälja hela din bok.

2. Utveckla din mening till ett stycke text, låt den rymma en fjärdedels A4. Här beskriver du manusets inledning, utveckling och slut. Använd en timme för detta arbete och se till att texten fångar och håller kvar ditt intresse.

3. Beskriv dina huvudkaraktärer: använd en timme och ett A4 till varje karaktär. Beskriv karaktärens bakgrund, behov, hinder, vad han eller hon ska övervinna för att få sitt pris (oavsett vad priset är). Ge karaktärerna trovärdiga namn och se till att de har både bra och mindre bra egenskaper.

4. Gå nu tillbaka till din beskrivning av manuset som du gjorde i övning 2. Brodera ut varje mening i beskrivningen till ett eget stycke. Använd dig av den informationen du har samlat på dina huvudkaraktärer för att låta dem komma i spel. Om du sammanfattade ditt manus i 6 meningar i övning 2, bör du efter denna övning ha 6 avsnitt som följer ditt manus från start till slut. Du bör nu ha ca 1 A4 som beskriver din historia från start till slut.

5. Gå tillbaka till beskrivningen av dina karaktärer från övning 3. Använd en skrivdag till varje karaktär och skissa på en eller flera scener som är avgörande för deras utveckling.

6. Gå tillbaka till resultatet från övning 4 och använd en vecka på att skriva om din A4 till ca 4 sidor text. Använd den fördjupade kunskap du har fått om dina karaktärer genom övning 5.

7. Gå tillbaka till dina karaktärer och använd en vecka på att utforska dem ännu grundligare. Du ska kunna se dem framför dig, veta hur de reagerar i olika situationer och varför. Skriv ner detaljer såsom längd, hår- och ögonfärg, om de sover på rygg eller mage, det första de gör när de vaknar, vilken musik de tycker om och inte tycker om, vad de retar sig på etc ....

8. Gå tillbaka till dina 4 sidor text som beskriver manuset från start till slut. Gå metodiskt igenom den och skriv en lista över alla scener som du behöver utveckla för att gå från idé till faktiskt manus. Skriv ner från vilken karaktärs POV scenen utspelar sig och vad det är som händer i scenen. Det räcker med en eller två meningar. Om du vill kan du även skriva ner ca hur många sidor du tänker att scenen kommer att fylla. Denna övning kommer att ta en hel del tid men ger dig också en fullständig överblick över manuset. Du kommer också att märka vad som inte fungerar och behövs göras om. Gör gärna detta arbete i ett excel-ark så att det blir så prydlig och lätt att ändra i som möjligt.

9. När du har översikten över samtliga scener klar kan du börja skriva en löpande text för varje scen: 1 - 2 A4. När du är klar med detta skriver du ut samtliga sidor och sätter i en pärm med ringbindning. Nu har du en första stomme av hela din roman. Gå igenom det du har skrivit med rödpenna - stryk, skriv kommentarer i marginalen, gör pilar för text som ska flyttas framåt eller bakåt osv. Eftersom texten sitter i en ringbindning kan du även lätt testa att flytta de olika scenerna och läsa dem i olika följd.

10. Med stommen som utgångspunkt skriver du nu det första utkastet av ditt manus. Det kommer att vara av högre kvalitet än första utkast oftast är, eftersom du redan har testat dina idéer genom flera stadier. Räkna med att det kommer att gå fort att skriva det första utkastet eftersom du redan har så mycket information om både dina karaktärer och i vilken riktning din historia ska gå.

10. Med stommen som utgångspunkt skriver du nu det första utkastet av ditt manus. Det kommer att vara av högre kvalitet än första utkast oftast är, eftersom du redan har testat dina idéer genom flera stadier. Räkna med att det kommer att gå fort att skriva det första utkastet eftersom du redan har så mycket information om både dina karaktärer och i vilken riktning din historia ska gå.

Jag har använt mig av denna metod när jag har skrivit följetong och det fungerade utmärkt bra. Nu funderar jag på att använda mig av den igen när Johanna på Klarudden ska få sin uppföljare.